Margareta Pâslaru s-a născut la data de 9 iulie 1943, la București. Este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio, cu o carieră fabuloasă de aproape 65 de ani.
Eleva Margareta Pâslaru a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în anul 1958, acompaniată de Paul Ghentzer.
Impresionat de timbrul aparte al elevei, tânărul George Grigoriu din „Trio Grigoriu“, compune special pentru Margareta Pâslaru, în 1959, „Chemarea mării” (numit de public „Și-n apa mării”). În interpretarea originală a talentatei cântărețe, piesa devine mare șlagăr la Radio România.
În anul 1964, Margareta Pâslaru a fost distribuită de către renumitul regizor Liviu Ciulei, alături de personalităţi de excepţie precum Toma Caragiu, Clody Bertola, Victor Rebengiuc, George Măruță și Rodica Tapalagă, în piesa „Opera de trei parale” de Bertold Brecht. Spectacolul avea să marcheze un formidabil succes, ajungând la peste 400 de reprezentaţii, în patru stagiuni.
Numele Margaretei Pâslaru a fost prezent pe afişele altor filme şi în anii următori: 1965, „Mens sana in corpore sano”, premiat pentru regie la Festivalul Internațional de la Praga, 1966, „Omul și camera”, distins cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de la Cairo, „Tunelul”, ce i-a adus artistei diploma de debut în cinematografie pentru rolul dramatic Iulia, la cea de-a III-a ediție a Festivalului național al filmului „Pelicanul de Aur”, de la Mamaia.
Despre secretul longevității sale artistice, Margareta Pâslaru a declarat: „Mintea îmi lucrează fără oprire, privesc înainte, pășesc în ritmul curiozității, expir durerile și inspir mai tot ce derivă din actul artistic”.
Marea artistă Margareta Pâslaru lasă în atenția publicului și o serie de citate memorabile:
,,Ziua Copilului este în Fiecare Zi, toţi au nevoie de dragostea şi grija noastră, de îndrumare şi protecţie!"
,,Timpul îţi dă mereu câte ceva, dar îţi ia într-o zi, fără să ştii, chiar viaţa ta. Aş da orice să întorc timpul înapoi, să regăsesc tot ce am pierdut, să îndrept răul ce am făcut."
,,Cheia fericirii e dragostea de oameni ce o dai fără să ceri nimic în locul ei."
,,Evident, succesul îmbracă diferite forme. Nu repeţi un succes din trecut, ci evoluezi, matur."
,,Copilul din mine n-a uitat nici până azi momentul magic când seara, la culcare, sub lumina candelei, ingenuncheam cu bunica la marginea patului şi spuneam Tatăl nostru. Simţeam că şoaptele noastre ajungeau direct la ”Doamne Doamne”...Făceam semnul crucii şi mă ghemuiam la pieptul bunicii. Anii au trecut. Ajunsă la casa mea, cu rostul meu, am invăţat rugăciunea şi pe fetiţa noastră - Măriuca."
,,Inteligenţa menţine frumuseţea spirituală, care o depăşeşte pe cea fizică."
,,Cele mai mari aripi care-l ajută pe om să se-nalţe sunt gândirea şi iubirea. Acela ce s-a născut cu suflet de artist simte profound durerile omeneşti... De aceea îşi foloseste darul alinând suferinţele altora, prin arta sa."
,,Muzica înseninează sufletul de la leagăn şi până la mormânt; aceasta am încercat şi eu să fac în viaţă, prin şi pentru dumneavoastră."
,,Să nu pierdem şansa de a face bine!"
,,În tinereţe, ne străduim să ne facem un nume. La maturitate, trebuie să folosim "numele" spre binele altora."
Puțini știu că mult iubita artistă Margareta Pâslaru a suferit foarte mult din cauza Securității. Zvonistica tendențioasă și nedreaptă la adresa Margaretei Pâslaru despre soțul său și despre fiica sa au terifiat majoritatea românilor din ultimii ani ai regimului comunist.
Deși a împărtășit o strălucită carieră și s-a bucurat de dragostea oamenilor, reprezentând țara cu mândrie, Margareta a ales să părăsească România, pricină pentru care cei de la putere au luat decizia de a lansa o serie de zvonuri neîntemeiate despre ea menite a o determina să renunțe la drumul spre alte zări. Printre cele mai înfricoșătoare povești despre artistă se numără cea privitoare la ființele cele mai dragi, soțul și fiica. Cu toate acestea, în 1983, Margareta Pâslaru și-a urmat consortul peste Ocean. Acolo avea să se stabilească, deși sufletul i-a rămas în România, ţara în care a cunoscut bucuria de a cânta, dragostea și prețuirea oamenilor.
La un moment dat, bârfa securistă a insinuat că soțul artistei, Gheorghe Sencovici, ar fi luat decizia de a se spânzura în podul casei. Firește, un fals, omul fiind sănătos și cât se poate de viu, așteptându-și soția în State, în orașul Summit, New Jersey. Cei doi erau căsătoriți încă din 1968, după o dragoste la prima vedere. Au avut destinele unite vreme de 38 de ani. Emigrantul se născuse în prima zi a lui iulie 1945, la București și provenea dintr-o familie greu încercată, cu un tată comunist ilegalist. Era proprietarul unei firme americane și directorul unui consorțiu de consultanță în domeniul calculatoarelor. Era și un iubitor al sportului, fapt care l-a ajutat să participe la Olimpiada din 1968, concurând pentru România la proba de tir cu arcul. Cel ce i-a fost alături s-a stins din viață în 2006, însă cauzele decesului n-au fost niciodată dezvăluite de familie, conform bzi.ro.
O altă istorioară, tot fără temei, care a circulat foarte mult timp, a fost legată de Ana Maria, fiica celor doi. După cum e știut, artista are o minunată culoare de peruzea a ochilor. Însușire pentru care s-a presupus că și-ar fi dorit ca fata ei să o moștenească. De aceea, ar fi recurs la o operație ce i-a orbit copila. Din fericire, și această poveste a rămas la nivel de închipuire.
Margareta Pâslaru a evitat de fiecare dată să vorbească despre inepțiile care au apărut la adresa sa, deoarece nu a dorit niciodată să dea curs unor asemenea discuții. Chiar și așa, a recunoscut, de câte ori a avut ocazia, că a știut întotdeauna de toate aceste probleme, însă a refuzat să pună la suflet, ignorându-le de fiecare dată, scrie monden.ro, potrivit cancan.ro
După Revoluție, în 1996, Margareta Pâslaru devine Membră de Onoare a UNICEF România şi a Clubului UNESCO România. În 1998 și 1999 efectuează turnee în SUA și Canada cu recitalul „Vine, vine… Margareta” prin care marchează 40 de ani de activitate artistică. Anul 2000 este cel când a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București, devenind, totodată, Membră de Onoare a Crucii Roșii din România. Grație respectului şi a unei imense simpatii, Margareta Pâslaru a fost supranumită în presă, zână, vedetă, regină, divă, titluri măgulitoare la care a răspuns întotdeauna cu simplitate și modestie: „eu rămân un artist”.
Margareta Pâslaru - ,,Pâslărița" cu ochi de vulpiță pe care a încercat Securitatea să o distrugă, folosindu-se de soțul și fiica sa
- Detalii
- Mara Coman
- Blog