Eugenia Vodă s-a născut pe data de 4 martie 1959, la Sighișoara. Este critic de film și realizator TV de un înalt profesionalism, fiind foarte cunoscută pentru emisiunile ,,Profesioniștii", difuzate de TVR din anul 2000, un talk-show cultural cu cea mai mare audiență din România.

Eugenia Vodă a absolvit Institutul de Artă teatrală și cinematografică „I.L. Caragiale”, secția teatrologie-filmologie din București.

A mai realizat seria de emisiuni Planeta Cinema și, la România literară, rubrica intitulată „Cronica filmului”. A publicat cărțile „Cinema și nimic altceva”, „Scurte întâlniri” și „Planeta Cinema”.

Eugenia Vodă, în calitate de critic de film a făcut parte din juriile FIPRESCI la festivaluri internaționale de film.

În cariera sa extraordinară, Eugenia Vodă a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Clubului Român de Presă pentru cel mai bun talk show, Premiul criticii pentru cea mai bună emisiune de televiziune, Premiul pentru critică cinematografică al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pe anii 1994-1995 („pentru volumele Cinema și nimic altceva, Planeta cinema și Scurte întâlniri”). Premiul „Ion Cantacuzino” al Asociației Criticilor de Film pentru publicistică de cinema.

Puțini știu că înainte să ajungă gazda emisiunii „Profesioniștii”, Eugenia Vodă a încecat să mai multe afaceri, printre care și deținerea unei edituri, apoi a început să facă emisiuni de film, potrivit Gândul.

Despre munca sa, Eugenia Vodă a spus:

„Vorba cuiva, «sunt de-acord să fiu modest, dar să se știe! » Secretul succesului, în toate emisiunile de genul ăsta, depinde de însăși structura moderatorului. Altfel, ce rămâne? O masă și două scaune așezate față-n față. Mi s-a întâmplat să mi se strângă inima, uitându-mă întâmplător la televizor și văzându-mi un fost invitat, prezent în altă emisiune, prost filmat și pus într-o postură penibilă. Prin natura mea, sunt o perfecționistă, deci niciodată nu pot fi total mulțumită de ceea ce fac; singurul lucru de care sunt absolut sigură e că nu mi-am trădat invitații, totdeauna am căutat să scot «ce e bun în om»”.

În viața personală realizatoarea TV s-a căsătorit cu milionarul Adrian Lustig, prozator, dramaturg, scenarist de film și om de afaceri, având succes în toate aceste domenii.

„Lustig nu este foarte dispus să vorbească despre averea acumulată, rezumându-se să declare că bogăția sa este de ordinul milioanelor de euro și este formată în special dintr-un parc de apartamente închiriate”, nota Ziarul Financiar despre Adrian Lusting.

Din păcate, scriitorul Adrian Lustig a murit la vârsta de 70 de ani. El a scris scenariul filmelor „Nunta mută“, „Minte-mă frumos“, „Lindenfeld“ sau „Funeralii fericite“. A mai scris: „Romanţă cu stagiari“, „Legea timidităţii universale“, „Un loc pe roată“, „Un băiat ura o fată“, „Un ceai cu tipele de sâmbătă“, „Poker“ şi alte două comedii.

Scriitorul si omul de afaceri Adrian Lustig a avut și probleme în carieră, din cauza cărora presa națională a notat că Eugenia Vodă a traversat o perioadă de supărare.

Adrian Lustig a fost exclus din Uniunea Scriitorilor împreună cu alți cinci scriitori, pe motiv că ar fi participat la o adunare generală politică. Adrian Lustig l-a atacat extrem de dur pe Manolescu, dupa ce a fost dat afara din uniune, numindu-l pe acesta „vrednic de dispret” si facand referire la viata amoroasa extrem de activa a presdintelui, care a ajuns deja la a treia casatorie, potrivit wowbiz.

De-a lungul timpului, Eugenia Vodă s-a remarcat și prin bun-simț, eleganță și discreție. Iată ce declara Eugenia Vodă despre bani în interviul acordat revistei Cariere: ,,Am realizat că banii înseamnă ceva doar când nu-i ai: între a câștiga o sumă mare de bani și a mă bucura în liniște de o carte, aș alege, de departe, cartea. De multe ori, exasperată de hărțuirea cotidiană, mă gândesc că aș fi în stare să dau bani numai ca să fiu lăsată în pace!"