Ștefan Sileanu a fost un actor român, cunoscut și apreciat pentru contribuțiile sale din teatru, film și televiziune. Sileanu s-a născut la data de 15 noiembrie 1939, la Cislău, județul Buzău. Artistul a trecut în neființă la data de 28 martie 2020, în București.

Sileanu a avut o carieră remarcabilă în domeniul actoriei, dar a fost și pictor, având câteva expoziții. În teatru a fost recunoscut pentru versatilitatea sa și pentru capacitatea de a interpreta o varietate largă de roluri. A jucat teatru la Teatrul Național din Târgu Mureș și la Teatrul Nottara din București.

A jucat în numeroase spectacole de teatru, dar a devenit și cunoscut în întreaga țară pentru rolurile sale din filmele românești.

În 1979 a jucat rolul titular în filmul istoric Vlad Țepeș în regia lui Doru Năstase. Filmul a fost produs de Casa de Filme 5 sub direcția lui Dumitru Fernoagă și realizat în Centrul de Producție Cinematografică București. Personaul l-a urmărit o viață întreagă.

Mai jucase rolul lui Vlad Țepeș la Teatrul din Oradea, într-un spectacol care se numea „Vlad Ţepeş în ianuarie“, în regia Magdei Bordeianu. „Am jucat acest rol vreo doi ani, deci mi-era oarecum apropiat. În 1977, se împlinea un secol de la Războiul de Independenţă. Se realiza un serial de televiziune despre acele evenimente. Filmam pe undeva prin Dobrogea, eram călare pe un cal superb, aveam barbă neagră. Doru Năstase mi-a spus atunci: «Măi, Ştefane, ce-ar fi să încercăm noi o nebunie?! Dar trebuie să-ţi dai jos barba». Mi-a explicat că este vorba de nişte probe la filmul «Vlad Ţepeş», filmul pe care îl pregătea“, a povestit actorul, în interviul din „Jurnal spiritual“, realizat de Loreta Popa.

,,Mi-am dat jos barba, am dat probe grele filmate la Buftea“, îşi amintea cu plăcere Sileanu perioada filmărilor la „Vlad Ţepeş“. În timpul acestora, l-a ajutat mult faptul că ştia să călărească.

Rolul i-a adus, în final, multe satisfacţii, printre care şi obţinerea, în 1979, a unui premiu de interpretare al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).„Ţepeş era un voievod, nu un vampir. Lumea vorbeşte azi, ce bine ar fi dacă ar veni un Vlad Ţepeş, cum a zis şi Eminescu în secolul trecut: «Cum nu vii tu, Ţepeş Doamne?!»“, sublinia el.

Ştefan Sileanu se retrăsese în ultimii ani la țară, împreună cu soția sa, într-o casă de la țară, din apropiere de Bucureşti. Nu avea probleme de sănătate speciale, dar era îngrijorat în ultima vreme de problemele mondiale care au afectat omenirea. Artistul a declarat: „Eu, vara, stau în Deltă, la Sfântu Gheorghe. Am făcut un film acolo şi mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am luat acolo o căsuţă acum nişte ani. Îmi împart existenţa: şase luni în Deltă şi şase luni într-o casă aproape de Bucureşti, la Cocioc, comuna Periş“, povestea actorul, în 2012, în revista Jurnal spiritual. „Îmi place foarte mult la ţară. Mi-am construit un atelier micuţ, în care mă simt foarte bine, ascult muzică, pictez“, povestea actorul. „Cu teatrul am terminat demult. Am fost solicitat, dar m-am refugiat foarte tare în pictură şi găsesc că e un mod de viaţă mai puţin stresant“, declara actorul.

Criticul de film Irina Margareta Nistor, la rândul ei, a subliniat că Ştefan Sileanu a dublat şi desene animate, fapt despre care s-a ştiut mai puţin. „A fost un Vlad Ţepeş fără cusur, într-un film de acum 40 de ani, in regia lui Doru Năstase şi cu niste colegi de afis remarcabili, precum Emanoil Petruţ, Ernest Maftei, Constantin Codrescu, Silviu Stănculescu, George Constantin, Mihai Pălădescu sau Alexandru Repan cu care a fost coleg de scenă la Nottara o viaţă! (...)Aş fi vrut să-l fi sărbătorit pe acest mare actor mai vizibil, pe 15 noiembrie, când împlinise 80 de ani, cât au împlinit şi peliculele celebre «Vrăjitorul din Oz» sau «Pe aripile vântului». Era făurit din praful de stele, la care a urcat acum!“, a conchis Irina Margareta Nistor. 

.În ultimul deceniu de viață, actorul a suferit enorm din cauza pățaniilor fiicei sale, superba actriță Ana-Maria Sileanu. Nenorocirea a intrat în casa cunoscutului actor în anul 2013, când Andreas, nepotul său în vârstă de cinci ani, pe care Ștefan Sileanu îl creștea lângă Periș, ar fi fost luat din curtea unor vecini, unde se juca, chiar de către tatăl său, ajutat de bunicul patern. Cel care a pus planul la punct ar fi fost chiar ginerele actorului, care locuieşte în Suedia. Ana Maria Sileanu (care atunci avea 34 de ani), fiica actorului, a fost cea care a relatat ce i s-a întâmplat lui Andreas, pe care tatăl şi bunicul său l-ar fi dus în Suedia. Mama mai spune că cei doi s-ar fi folosit de paşaportul fratelui mai mic al băiatului pentru a-l trece frontiera. Ana-Maria şi soţul său aveau custodie comună asupra copilului. 

În 2004, actriţa Ana Maria Sileanu s-a căsătorit cu Mihai Cojocaru, un medic de origine română stabilit în Suedia. Au avut parte de o căsnicie inițial foarte fericită şi din mariajul lor s-au născut doi băieţi: Andreas (5 ani) şi Arthur (3 ani). În 2012, însă, totul s-a schimbat. Soţul actriţei a spus că vrea să renunţe la carieră şi să se mute alături de familia sa într-o comunitate de hippioţi. „La un moment dat, a devenit vegan. Îmi forţa copiii să nu mai mănânce carne. Eu îi duceam la diferite restaurante şi la dădeam acolo ce nu aveau acasă: carne. Nu poţi priva un copil de proteine animale”, a povestit Ana Maria Sileanu pentru ziarul Click. Relaţiile dintre cei doi soţi au devenit foarte încordate, iar Ana-Maria s-a speriat de evoluția evenimentelor. Cum soţul ei insista ca familia să-l urmeze în noua sa comunitate, în toamna lui 2012 Ana-Maria s-a întors în România. Ea nu a reuşit să vină în ţară decât cu fiul cel mare, Andreas, deoarece soţul său a ascuns paşaportul fiului cel mic, Arthur.

În România, Ana-Maria a introdus acțiune de divorţ, dar după şase luni instanţa română a decis că nu este în competenţa justiţiei române să judece dosarul. Actriţa însă nu renunţă şi a făcut apel. În paralel, ea a depus cerere de ordonanţă prezidenţială la Judecătoria Sectorului 1 pentru a-l putea aduce de urgenţă în România pe fiul cel mic. Dar, până la urmă, totul i-a ieșit pe dos! Enorm a suferit de pierderea nepoților și bunicul Ștefan Sileanu, care se atașase enorm de cei doi băieței...notează Comentator.ro

Artistul a decedat la 28 martie 2020 în urma unui infarct.

Printre filmele în care a avut roluri se numără:

Cîntecele mării (1971)
Prin cenușa imperiului (1976) - Siteavul
Buzduganul cu trei peceți (1977) - banul Mihalcea
Războiul Independenței (serial TV, 1977)
Vlad Țepeș (1979)
Stop cadru la masă (1980)
Am fost șaisprezece (1980)
Burebista (1980) - Boian, regele boilor
Punga cu libelule (1981)
Înghițitorul de săbii (1982)
Un echipaj pentru Singapore (1982)
Vreau să știu de ce am aripi (1984)
Raliul (1984)
Adela (1985) - Tuliu
Duminică în familie (1988)
Chirița în Iași (1988)
Călătoriile lui Pin-Pin (1990) - voce
Marea sfidare (1990) - Topoloveanu, director de ziar
Șobolanii roșii (1991)
Trandafirul și coroana (teatru TV, 1991) - Edward Stone
E pericoloso sporgersi (1993)
Privește înainte cu mînie (1993)
Crucea de piatră (1994) - comisarul
Somnul insulei (1994) - guvernatorul insulei
Craii de Curtea Veche (1996)
Scrisorile prietenului (film TV, 1997)
Păcală se întoarce (2006) - Popa