Louis de Funes este unul dintre cei mai iubiți actori de pe întreg mapamondul. S-a născut la 31 iulie 1914 și a murit la data de 27 ianuarie 1983. Succesul său a depășit granițele Europei. Majoritatea filmelor sale sunt bazate pe gaguri vizuale deși Louis de Funès putea interpreta și roluri serioase cu o subtilitate suficientă. Actorul a fost renumit pentru grimasele și expresiile faciale exagerate.


Tatăl său, Carlos Luis de Funès de Galarza, a fost avocat în Sevilia (Spania) şi apoi a devenit bijutier, iar mama, Leonor Soto Reguera, fată a unui notar de origine portugheză, era casnică. La 16 ani, când familia deja o ducea greu, s-a înscris la o şcoală de blănari din Paris şi s-a angajat cojocar. La 18 ani, părinţii îl înscriau la şcoala tehnică de fotografie şi cinematogra­fie. După ce s-a angajat ca ajutor de fotograf, patronul l-a concediat pentru că a provocat un incendiu. Louis a fost vânzător la un magazin, lustragiu şi liftier.

Pianul a fost una dintre cele mai mari pasiuni ale marelui actor (nu avea studii de pian, însa avea o ureche muzicală foarte bună). Acesta a fost  și motivul pentru care a renunțat la școală. A debutat în film în anul 1945, la vârsta de 31 de ani.

Printre cele mai cunoscute și iubite roluri de publicul din România se numără cele din filmele ,,Jandarmul și jandarmerițele", ,,Jandarmul și extratereștrii", ,,Zâzania", ,,Jandarmul la plimbare", ,,Omul orchestră" și multe altele. De Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru.

Louis de Funès a fost, totodată, un actor care ''face legătura între generaţii. La filmele lui se adună adesea întreaga familie în faţa televizorului'', declara Sophie Adriansen, autoare a cărţii ''Louis de Funès - Regardez-moi la, vous!''.

A reuşit să se facă remarcat abia în 1956, în filmul ''La traversee de Paris'', unde i-a avut alături pe Jean Gabin şi Bourvil. Succesul a fost confirmat apoi, cu ''Pouis-Pouic'' al regizorului Jean Girault (1963) și ''Fantomas'' cu Jean Marais, în 1964, scrie RFI care îi face un portret.

Louis s-a căsătorit prima dată în Saint-Étienne pe 27 aprilie 1936 cu Germaine Louise Elodie Carroyer. Din această căsătorie a rezultat un băiat: Daniel Charles Louis (născut în 12 iulie 1937). Au avut o relație dificilă. Daniel nu a fost chemat la înmormântarea tatălui său și nu a primit nimic din moștenire.

Divorțat pe 13 noiembrie 1942, s-a recăsătorit pe 20 aprilie 1943 cu Jeanne Augustine Barthélémy, strănepoata lui Guy de Maupassant , care-i va da 2 copii: Patrick Charles (născut pe 27 ianuarie 1944), actualmente medic radiolog și Olivier Pierre (născut pe 11 august 1949), actualmente comandant în Air France.

Întreaga sa viață a fost o comedie, spun francezii. Părinţii lui s-au au­toexilat din Sevilla în Franţa , după ce familiile bogate din care proveneau s-au opus căsătoriei lor. Tatăl său era avocat la rândul său, dar şi-a atras animozitatea socrului. Ajuns în Franţa, s-a făcut bijutier, numai că diamantele pe care le şlefuia nu mai erau o marfă căutată în vreme de război, iar criza economică l-a băgat în faliment

Tatăl său, Carlos Luis de Funès de Galarza, și-a înscenat moartea, aruncându-se in Sena, pentru a scăpa de ruină, scrie ziarulmetropolis.

În pofida unei crize cardiace prin care a trecut în 1975, Louis de Funès a continuat să joace în filme, confirmându-şi popularitatea în 1976 cu ''Aripioară sau picioruș'' şi în 1978 cu ''Zâzania''. A mai jucat în pelicule precum: ''Ispita de la Barbizon'' (1945), ''Milionari pentru o zi'' (1949), ''Nevastă-mea e formidabilă'' (1951), ''Necunoscuta din taxi'' (1952), ''Corsarii din Bois de Boulogne'' (1953), ''Nevăzut, necunoscut'' (1958), ''Căpitanul Fracasse'' (1961), ''Frumoasa americană'' (1961), ''Diavolul şi cele zece porunci'' (1962), ''Marile vacanţe'' (1967), ''Micul scăldător'' (1968), ''Aventurile rabinului Jacob'' (1973), ''Avarul'' (1980).

Me­dicii spuneau că problemele cardiace au fost cauzate complexitatea de rolurilor sale. Nu a făcut pauză nici după infarctul miocardic din 1975. În 1982, după ultimul film din seria Jandarmii, a făcut un atac de cord urmat de o comoţie cerebrală. A murit pe 27 ianu­arie 1983, precizează newsweek.ro