Doru Căplescu, supranumit “omul orchestră”, a fost un muzician plurivalent: intrumentist (trompetă, clape), orchestrator, compozitor şi solist vocal.
Între anii 1987-1989, câteva mari succese ale muzicii româneşti interpretate de Anda Călugăreanu, Aura Urziceanu, Nicu Alifantis şi Mircea Baniciu au fost orchestrate de Doru Căplescu. Printre ele amintim: “Mâna să-mi fie curată” (Anda Călugăreanu), “Piaţa Romană, nr.9” (Nicu Alifantis), “Ploaie în luna lui Marte” (Nicu Alifantis), “Vreau să vii în viaţa mea” (Aura Urziceanu), “Balada dragostei” (Mircea Baniciu), “Ce bine că eşti” (Nicu Alifantis), “Cu umerii goi” (Anda Călugăreanu), “Floare la rever” (Nicu Alifantis) și altele.
În anii 1989-1990, artista Silvia Dumitrescu a lansat trei dintre cele mai mari succese ale sale, melodiile: “Dansul” (1989), “Miracol Infinit” (1989) şi “Opoziţie” (1990). Toate aceste trei piese au fost compuse de Doru Căplescu.
În ciuda succesului înregistrat, Doru Căplescu a fost o prezență publică foarte discretă. Este pomenit de câteva ori, în cartea “Dicţionar Pop Rock Folk” (Editura Humanitas, 1999) de Daniela Caraman Fotea. Doru Ionescu a scris despre Căplescu, în cartea “ClubA – 42 de ani. Muzica tinereţii tale” (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011).
AndreiPartos.ro precizează că și pe Internet sunt foarte puţine date despre acest artist. El trăieşte în spaţiul virtual datorită lui Marian Sorin Rădulescu (care, în urmă cu 5 ani, a publicat un amplu şi frumos articol pe care îl puteţi citi aici), datorită solistei Silvia Dumitrescu (care, în urmă cu câţiva ani, a postat pe Youtube celebrele piese compuse de Căplescu şi interpretate de ea), datorită lui Andrei Partoş (care a publicat câteva dintre interviurile date de Doru Căplescu pentru revistele “Metronom” şi “Pop Rock & Sport” sau “Vox Pop Rock”) şi datorită lui Mircea Drăgan (care a postat pe canalul său Youtube două înregistrări cu Doru Căplescu, de pe vremea când acesta făcea parte din formaţia “Romanticii”). În rest…tăcere.
Doru Căplescu a avut o poveste foarte tristă. ,,Omul orchestră" s-a stins la doar 46 de ani. A murit subit și în urma sa a rămas o fiică orfană de tată.
În anii 80 a fost plecat în Danemarca și acolo a cunoscut iubirea, pe Bettina, care i-a dăruit o fiică. Sabina Nielsen-Căplescu s-a născut în anul 1989. Din păcate, din motive care nu se cunosc, Doru nu a rămas aproape de familie și în anul 2003, pe când era stabilit în Olanda, a făcut un drum în România cu gândul de a plăcui întoarcerea definitivă în țară. Din nefericire, la doar 3 zile după ce a ajuns în țara natală, Doru Căplescu a făcut un atac de cord care i-a fost fatal.
Fiica sa locuiește în continuare la Copenhaga, alături de mama sa, potrivit wowbiz.
Doru Căplescu - ,,omul orchestră", un adevărat miracol artistic, cu o poveste tristă
- Detalii
- Mara Coman
- Lumea muzicii