Păunița Ionescu s-a născut pe data de 21 septembrie 1951, la București. Născută din părinți artiști lirici, a crescut pe sălile radioului și a glumit spunând că a început să cânte încă de când era în burta mamei sale. Împreună cu sora sa, au crescut într-o casă în care mari artiști făceau frecvent vizite. Sora sa a urmat Conservatorul, însă nu și Păunița, care a explicat că s-a născut de la Dumnezeu cu talent și har.
Vocea sa a fost comparată cu cea a Mahaliei Jackson, Păunița fiind descrisă ca ,,doamna albă cu vocea neagră".
Păunița a povestit din copilăria sa: ,,La şcoală îmi plăcea să cânt în cor, şi profesoara m-a dat afară pentru că stricam corul. Eu de fapt nu aveam voce de cor, acum îmi dau seama, aveam o voce de solist. Şi de câte ori mă dădea afară, mă duceam şi cântam de la geam de răsuna toată curtea şcolii!‘‘
Păunița a început să cânte din anii '70 cu formația Catena (în latină, “lanț‘‘), o formație formată numai din fete. Ele s-au cunoscut la mare și erau flower-power. Cântau la chitară și se adunau în găști întregi seara. Îi plăceau Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix și Beatles. Pe vremea aceea nu avea bani, mânca lapte cu pâine și stătea în corturi la Costinești .
,,Televiziunea nu mă căuta. Cântam foarte puţin în limba română. Am educaţie germană, eu sunt de origine germană, am făcut limba engleză, cântam în engleză.‘‘ Când a intrat la Ion Vasilescu a început să cânte alături de Roşu şi Negru, Sfinx (cu Dan Andrei Aldea), Domino, Progresiv TM. “Prin ’76 m-au interzis şase luni. Bineînţeles că n-am ţinut cont! Toată lumea mă întreba de ce nu cânt în română. Eu aveam voce pentru blues, aveam o voce de culoare!‘‘
În cele din urmă, Păunița Ionescu a optat pentru cariera solo. În 1974, cu piesa “Pe o rază de lumină‘‘ (a lui Marian Nistor) intra pe locul I în topul muzical al revistei Saptămâna. Tot în 1974 intra la Teatrul Ion Vasilescu prin concurs. În câteva luni a ajuns cap de afiș.
Păuniţa Ionescu a plecat din România în 1990. S-a întors în ţară acum cinci ani, a stat puţin şi a plecat pe tăcute, aşa cum a venit. A făcut din nou o vizită în țară în 2008, când a apărut la TV cântând alături de Horia Moculescu și Laurențiu Cazan.
“Nu m-aş fi gândit niciodată să părăsesc ţara, dar... aşa s-a întâmplat. Am plecat cu copilul şi cu soţul la prietenii mei din Germania. În primii ani mi-a fost foarte greu. Acolo m-am întâlnit iarăşi cu fetele din Catena! Am făcut iar o formaţie: Big Mama&The Kids. Dar atunci începuse valul tehno. Le-am părăsit pe fete pentru a doua oară. Prin ’93 m-a dus un prieten la un concert de gospel. Ştiţi că la gospel există un dialog între public şi cei de pe scenă. Când am deschis gura, publicul nu a mai ascultat ce se cântă pe scenă. După concert au venit cei din grup şi mi-au spus că vor să cânte cu mine. Şi, iată, de 14 ani am Big Mama&The Golden Six (sunt singura albă, restul sunt de culoare – trei americani şi trei africani. Cred că există un destin.‘‘
Deși este înrestrată cu o voce unică și extraordinară, Păunița Ionescu nu a reușit să scoată în România niciun disc, în schimb, după ce s-a mutat în străinătate, a primit aprecierea cuvenită pentru talentul său, a scos albume și a înființat propria casă de discuri.
În prezent cântă într-o formație. Nu întâmplător, este singura albă din grupul muzical Big Mama & The Golden Six.
Păunița Ionescu, un adevărat fenomen artistic! Unde a dispărut ,,doamna albă cu vocea neagră"
- Detalii
- Mara Coman
- Lumea muzicii