Medicamentul contraceptiv experimental s-a dovedit a fi eficient în dezactivarea temporară a spermei la șoarecii masculi, potrivit unui studiu publicat marți de cercetătorii de la Colegiul Medical Weill Cornell din New York City, aducând știința cu un pas mai aproape de dezvoltarea unei pilule anticoncepționale cu acțiune rapidă, pe termen scurt, pentru bărbați.
La realizarea studiului, finanțat de National Institutes of Health, li s-a dat șoarecilor masculi o singură doză dintr-un compus care inhibă temporar enzima (sAC) esențială pentru activarea capacității spermatozoizilor de a înota și de a se maturiza astfel încât să poată călători prin tractul reproducător feminin, ca să fecundeze ovulul. Astfel, s-a constatat că șoarecii masculi tratați cu compusul respectiv au prezentat un „comportament normal de împerechere”, dar cu zero sarcini, în timp ce șoarecii masculi cărora li s-a administrat un placebo au avut 30% succes la inseminare. Șoarecii masculi au rămas infertili până la 2,5 ore, unii spermatozoizi recăpătând motilitatea la 3 ore după ce au primit compusul. În 24 de ore, șoarecii masculi și-au recăpătat fertilitatea deplină, fără efecte secundare observate la ei sau la femele.
O abordare non-hormonală, contraceptivă, „la comandă”
Într-un e-mail către Yahoo News, coautorii studiului, dr. Lonny Levin, dr. Jochen Buck și dr. Melanie Balbach, au spus că au existat câteva concluzii importante din cercetarea lor.„Primul: contracepția masculină este un obiectiv realizabil”, a spus Levin. „Studiul nostru oferă dovada conceptului că un bărbat va putea într-o zi să ia un medicament contraceptiv pentru a asigura o abordare egală pentru ambii parteneri.”
Aproape jumătate din toate sarcinile sunt neplanificate, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și reproductivă, preveniriea sarcinii revine în mod disproporționat asupra femeilor. Studiul notează că de ani de zile, prezervativele și vasectomiile au fost singurele opțiuni contraceptive ale bărbaților, dar noua metodă de contracepție „are potențialul de a oferi echitate între sexe și, ca și apariția contraceptivelor orale pentru femei, revoluționează planificarea familială. ”
Studiul a folosit o abordare non-hormonală, oferind un avantaj major, notează autorii: medicamentul nu duce la efectele secundare nedorite ale pilulelor contraceptive hormonale convenționale. Într-un comunicat de presă, Levin a remarcat că domeniul dezvoltării contraceptivelor orale masculine presupune că efectele secundare ale contraceptivelor hormonale ar putea descuraja bărbații să le folosească și că bărbații sunt predispuși să aibă o toleranță mai scăzută față de efectele secundare, deoarece „nu suportă riscurile asociate cu o sarcină.” Tratamentele hormonale vechi au fost cu aproximativ 94% eficiente în prevenirea sarcinii în studiile clinice, notează autorii, dar au fost abandonate, având în vedere efectele secundare, precum acneea și schimbările de dispoziție.
Autorii au mai spus pentru Yahoo News că abordarea lor demonstrează că și „contracepția la cerere” este fezabilă, spre deosebire de utilizarea regulată a contraceptivelor orale.
„Oferim dovada conceptului că [este] posibil ca o persoană (în studiul nostru, este specific pentru bărbați, dar există o posibilitate viitoare ca același lucru să se poată realiza și pentru femei) să ia o pastilă pentru contracepție numai atunci când și de câte ori este nevoie, a declarat Levin.
„În abordarea noastră, bărbatul va lua o pastilă cu puțin timp înainte de activitatea sexuală și va fi infertil pentru următoarele 12-18 ore. Până a doua zi, își va recăpăta fertilitatea. Această nouă abordare înseamnă că bărbații vor lua un tratament doar atunci când este necesar.”
Ce urmează?
Autorii studiului au spus că acum testează compusul care inhibă enzima sAC la iepuri, al căror sistem de reproducere este similar cu cel al omului, îmbunătățindu-și în același timp candidații la medicamente preclinice.
„Cu unul dintre acești compuși, vom începe studiile clinice pe oameni în doi până la trei ani”, a spus Balbach. „De obicei, prima fază a unui studiu clinic se concentrează exclusiv pe siguranță. Avem avantajul nu doar că putem testa siguranța, dar putem testa cu ușurință imediat dacă inhibitorul sAC blochează motilitatea spermatozoizilor la oameni, la fel ca la șoareci. Balbach a spus că presupunând că totul va merge bine, „Sperăm să avem o pastilă pe rafturi în șase până la opt ani”.