Gigantul de streaming Netflix este în centrul unui scandal mondial din cauza serialului African Queens (n.r eng – Regine Africane) produs de actrița Jada Pinkett Smith, care pentru România are premiera programată pe data de 10 mai. Data ar putea suferi modificări, având în vedere valul de reacții pe care l-a stârnit producția la nivel mondial.

Egipt este țara care a solicitat blocarea platformei Netflix, din cauza serialului mai sus menționat pentru că Adele James, o actriță britanică de culoare, a fost distribuită în rolul celebrei regine Cleopatrei. Egiptenii susțin că acest lucru ar duce la „ștergerea identității egiptene”.

„Nu avem ocazia des să vedem sau să auzim povești despre regine negre, iar acest lucru a fost foarte important pentru mine și fiica mea, cât și pentru comunitatea mea care acum va putea cunoaște aceste povești, pentru că sunt foarte multe”, a declarat Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, potrivit BBC.

Avocatul egiptean Mahmoud al-Semary, potrivit presei internaționale, ar fi depus plângere la procuratură, solicitând să „fie luate măsurile legale necesare” pentru ca serviciile platformei Netflix să fie complet interzise în Egipt.

Zahi Hawass, unul dintre cei mai respectați arheologi ai Egiptului, s-a arătat de asemenea foarte deranjat de faptul că regina Cleopatra este interpretată de o actriță de culoare, personajul istoric fiind de origini grecești.

„Este complet fals. Cleopatra era greacă, deci avea pielea deschisă la culoare, nu închisă. Netflix încearcă să provoace confuzie răspândind informații false și înșelătoare cum că persoanele de culoare stau la originea civilizației egiptene.”, a declarat acesta în publicația al-Masry al-Youm.