Puțini știu că actorul american care a inventat celebrul strigăt al lui Tarzan a fost de origine română! Johnny Weissmuller s-a născut pe data de 2 iunie 1904 în Feidorf, astăzi un mare cartier al Timișoarei. A încetat din viață pe 20 ianuarie 1984, la Acapulco, în Mexic.

Actorul american a fost un sportiv de origine șvăbească, o etnie germană din grupul șvabilor dunăreni care au emigrat în Banat cu peste 200 de ani în urmă, venind din diferite regiuni din sudul Germaniei, Alsacia, Lorena și Austria.

Când Johnny avea 7 luni, părinții săi au emigrat cu el din Timișoara de astăzi până în SUA. Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA. Copil bolnăvicios fiind, a fost sfătuit de un doctor să se apuce de cursuri de înot. Așa a ajuns Johnny de cinci ori campion olimpic la înot (între anii 1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale.

La 18 ani, Johnny parcurgea distanța de 100 m înot, în 58,6 secunde. 100 de ani mai târziu, performanțele înotătorilor sunt mult îmbunătățite. La Budapesta, David Popovici, la 17 ani, a înotat aceeași distanță în 47 de secunde și 13 sutimi, stabilind un nou record mondial la juniori.

Johnny a devenit celebru în toată lumea prin seria de filme Tarzan. Aceste ecranizări au fost inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în anul 1932.

Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johnny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură, potrivit wikipedia.

În viața personală, Johnny Weissmüller a fost căsătorit de cinci ori.

Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.