Valentin Plătăreanu s-a născut la data de 30 ianuarie 1936, la București și a trecut în neființă pe 16 aprilie 2019, în Germania. În România anilor '60, '70 și începutul anilor '80 a fost un apreciat și cunoscut actor dar ;i regizor de teatru.

A fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, promoţia 1958, la clasa prof. Irina Răchiţeanu.

A interpretat peste 30 de roluri principale în piese de teatru jucate pe scena Teatrului de Comedie din București și a îndeplinit funcția de Director adjunct al instituției.

În anii 1978–1979 a regizat piesele ,,Hernani" de Victor Hugo; ,,Mult zgomot pentru nimic" de William Shakespeare și ,,Rivalii" de Richard Brinsley Sheridan.

În anul 1983, Valentin Plătăreanu a dispărut pur și simplu. Nimeni nu știa ce se întâmplase cu marele artist. 

S-a aflat după ani de zile că a părăsit România și s-a stabilit în Germania împreună cu soția sa, Doina, și cu fiica sa, Alexandra Maria Lara, care i-a moștenit talentul și a devenit la rândul său o apreciată actriță.

În 1983, actorul împreună cu soţia şi cu fetiţa lor, Alexandra, în vârstă de 4 ani, părăseau în mare secret România. Valentin Plătăreanu a luat atunci o decizie care avea să le schimbe total viaţa.

Au plecat la Berlin, de fapt cu intenţia de a ajunge în Canada, dar în acel an se depăşise cota de imigrare, aşa că au cerut azil politic şi au rămas în Germania.

În Germania, Valentin Plătăreanu a fost profesor de actorie. În anul 1992, Plătăreanu a înființat Școala de Actorie de la Charlottenburg (Schauspielschule Charlottenburg) împreună cu partenerul său, Henner Oft.

Împreună cu fiica sa, Alexandra Maria Lara, a scris cartea Und Bitte! Die Rolle unseres Lebens (Kindler-Verlag, München, 2010), ISBN 978-3-463-40574-2.

Iată o parte dintre filmele în care a interpretat roluri de excepție:

Mîndrie (1961)
Răscoala (1966)
Frații Jderi (1974)
Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975)
Cuibul salamandrelor (1977) - Ionescu
Pentru patrie (1978) - căpitanul Gogu Rahovany
Din nou împreună (1978) - directorul general
Drumuri în cumpănă (1979)
Un om în loden (1979)
Ora zero (1979)
Jachetele galbene (1979) - Traian Feneșan
Inspectorul broaștelor (1979) - Georgel Demetrian
Șantaj (1981)
Punga cu libelule (1981)
Grăbește-te încet (1982)
Liniștea din adîncuri (1982) - servitorul Matei
O lebădă iarna (1983)

Și în Germania:

Enemy at the Gates (2001) - generalul Schmidt
Berlin Is in Germany (2001) - Victor Valentin
Fallen Snow (2003) - colonelul
Cowgirl (2004) - șeful gangesterilor din filmul noir
Der Fischer und seine Frau (2005) - Radu Popescu
Offset (2006) - dl. Herghelegiu
Free Rainer (2007) - bunicul lui Pegah
Flores (scurtmetraj, 2008) - Gabriel Ramos
Braams - Kein Mord ohne Leiche (2008) - Walther Bredow

Actorul și regizorul Valentin Plătăreanu a murit la vârsta de 82 de ani, în Germania. „Valentin Plătăreanu este un român dintre cei mai vrednici, un artist care merită toată stima, consideraţia şi admiraţia noastră, pentru tot ce a realizat pe scenele de teatru din România şi Germania. Un profesionist desăvârşit. Valentin Plătăreanu mi-a fost un prieten drag, care îmi va rămâne veşnic în amintiri. Îi dorim drum cu lumină, mulţumindu-i pentru toată lumina pe care ne-a dăruit-o în această lume.”- a spus Constantin Chiriac, director general Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, preşedinte Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Fiica sa Alexandra Maria Lara avea să devină o binecunoscută actriță de talie mondială, remarcată inclusiv de Francis Ford Coppola și distribuită în filmul său „Tinerețe fără tinerețe”.

Destinul a făcut ca fiica să fie mai celebră decât tatăl, dar tot ceea ce ştie a învăţat de la el, de la Valentin Plătăreanu, care a jucat până în 1983 pe scena Teatrului de Comedie şi pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti.

În 2004, rolul secretarei lui Hitler, Trudle Junge, din filmul "Căderea" îi aducea Alexandrei – mai precis Alexandra Maria Lara, recunoaşterea pe plan internaţional. La acea vreme, puţină lume din România ştia că ea este fiica îndrăgitului actor Valentin Plătăreanu.

Alexandra a cucerit destul de repede şi Hollywoodul, ajungând să lucreze cu regizori de calibru: Francis Coppola, Spike Lee, Quentin Tarantino. Soțul ei este actorul britanic Sam Riley (cunoscut în principal pentru crearea personajului principal Ian Curtis din filmul biografic ”Control”).

Plecarea familiei Plătăreanu din România nu a fost lipsită de regrete.

”Am regretat scena şi publicul românesc. Dorul ăsta de teatru!", declara Valentin Plătăreanu într-un interviu acordat cotidianului Jurnalul Național, în 2008.

"Am jucat prea puţin. Şi teatrul a fost visul vieţii mele. După aceea s-a rupt. Am predat actorie la Berlin, am făcut film, dar în limba germană. Dorinţa mea a fost să joc în limba ţării mele, limba pe care o iubesc şi am vrut s-o slujesc", mai spunea acesta.

"Am plecat exact când mă aflam într-un moment culminant al carierei mele, fiindcă eram director adjunct la Teatrul National, lângă Radu Beligan, care era şi este o mare personalitate. A fost o hotărâre grea! Dar în acea perioadă totul era absurd... chiar şi în conducerea unui teatru. Se întâmplau tot felul de lucruri tragicomice: ne confruntam cu normele de cenzură, cu o serie de restricţii pentru materiale. Nu existau cherestea şi hârtie de demachiat pentru actori... ne loveam de birocraţie la orice pas în ceea ce privea repertoriul. Stăteam ore-n şir la discuţii cu oameni fără nici un fel de pregătire în domeniu, ca să stabilim dacă e corect un cuvânt sau altul din texte. În turnee nu puteam să lucrăm, pentru că veneau muncitorii de scenă la mine şi se plângeau: «Domnule Valentin, nu putem să cumpărăm pâine, că n-avem buletin de localitate». Pentru cei care iubeam teatrul şi colegii, era din ce în ce mai greu de suportat. Nu mai vorbesc despre cenuşiul din jur, despre frigul din teatre iarna, când publicul spectator rămânea îmbrăcat cu paltoanele. Aş fi făcut-o în continuare, pentru că iubeam teatrul, dar pentru Alexandra ne-am dorit o altă viaţă". potrivit mariustuca.ro